Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

30.08.2017

Les boles Nendo Dango

Boles Nengo Dango a la Jamborinada

Aquest curs que aviat començarà, els agrupaments podran participar en deixar les boles Nendo Dango a la zona afectada, per tal que la nostra llavor de canvi creixi i doni vida a la terra.Text: Laia Laborda i Martí Sensarrich 
(Responsables de la Comissió d’Activitats de la Jamborinada)

Fa unes setmanes els escoltes i les guies del territori català vam ser a Tàrrega per demostrar que volem deixar el món millor de com l’hem trobat. Un personatge anomenat Jambo ens hi havia convocat, buscava persones compromeses que l’ajudessin a resoldre el problema que s’acostava al planeta Terra: s’acabava la inversió positiva del temps, i calia posar en marxa la màquina que ajudaria a combatre aquest efecte. Prop de 13.000 escoltes i guies vam acceptar el repte i vam col·laborar en l’elaboració del combustible que serviria per engegar la màquina: les boles Nendo Dango. Aquestes van ser creades als agrupaments, fent un treball en xarxa que va demostrar la capacitat de mobilització del nostre moviment. 

Les boles Nendo Dango van ser inventades per l’agricultor, biòleg i filòsof japonès Masanobu  Fukuoka (1913 - 2008). Formades per diversos tipus de llavors embolcallades amb argila, són un sistema pensat per afavorir la reforestació i la desertització de zones on, per diversos motius, s’està degradant el sòl i estan fetes amb un procés de creació òptim per tal que puguin germinar amb èxit.
 
Les 13.000 boles Nendo Dango recollides durant l’Acte central de la Jamborinada serviran per col·laborar amb el projecte “Impulsa un brot groc”, creat per l’ADF del Bruc. L’objectiu és ajudar a la reforestació de tres tipus d’herbàcies per tal d’evitar l’erosió del terreny afectat a l’incendi d’Òdena de l’estiu del 2015. De cara el curs vinent, els agrupaments podran participar a deixar les boles Nendo Dango a la zona afectada, per tal que la nostra llavor de canvi creixi i doni vida a la terra. Seguirem estimant la natura, fent servei i treballant per fer un món millor. 
 
   

Font: El Correu 98, secció Espai natura, pàg. 15. Estiu 2017


Comparteix