Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

05.07.2019

10 recursos per cercar lletres i acords pel cançoner dels campaments


AEiG Arrels de Manlleu

A pocs dies o setmanes de marxar de campaments, milers d’infants i joves es preparen per a viure experiències inoblidables. Omplen les seves motxilles de roba, de nervis i d’il·lusió, i en molts casos hi fan també un lloc per al cançoner.

Resulta difícil imaginar uns campaments sense música. Més enllà de les imatges recurrents de tendes (primer canadenques, ara iglús), una imatge molt comuna i universal és la d’un grup d’infants i joves al voltant d’un foc de camp cantant i tocant la guitarra. Això és així perquè des dels seus inicis els campaments han anat de la mà de la música.

Els campaments són grans experiències vivencials i vitals inesborrables per als infants i joves, i els moments de música, cantant, tocant la guitarra, ballant… sovint hi tenen molt a veure. El llenguatge universal de la música emociona i, expressat en un entorn natural com és per exemple l’acampada a la muntanya, contribueix a fer d’aquests infants, vivències rellevants i significatives que s’instauren en la memòria emocional.

L’educació en el lleure, coneixedora de la potencialitat de la música per a l’aprenentatge i l’acompanyament d’infants i joves en el seu creixement, la inclou per fer créixer la seva proposta educativa.

En aquest sentit, el cançoner és una eina de gran valor pedagògic que actua com a transmissor de la nostra llengua i cultura i ens apropa a altres, doncs la música és un fenomen transcultural.

Infants i joves elaboren els seus propis cançoners amb les cançons de moda, les identificatives del seu grup o entitat, els clàssics i els himnes.
Dècades enrere era més difícil aconseguir els acords i les lletres d’algunes cançons. Tots els cançoners tenien més o menys les mateixes. Però ara és molt més senzill fer-se el propi cançoner, d’acord als gustos d’un mateix o mateixa, gràcies a Internet. Us compartim diverses pàgines web on trobar lletres i acords de cançons en català i també en altres idiomes:

Webs per cercar lletres i acords Cançoners Un cop enllestida la cerca, cal muntar el cançoner. Per tal de ser curosos i curoses amb el medi ambient, és important aprofitar bé les pàgines, habilitar dues o més columnes per ocupar menys espai i evitar canviar de pàgina per començar de nou una cançó. També cal pensar bé el nombre de còpies que se’n faran, no és necessari imprimir-ne un per a cada infant o jove, poden compartir-lo.


Etiquetes

Comparteix